Close

XXVè Congrés de la FIO

Andorra ha pres part en el XXVè Congrés de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman, celebrat els dies 24, 25 i 26 de novembre a Santo Domingo.

En aquesta ocasió, acompanyats de 100 defensors i defensores del poble, procuradors, proveïdors, presidents de comissions nacionals o estatals de Drets Humans (DDHH) de 22 països iberoamericans, amb l’objectiu d’obrir un fòrum per a la cooperació, l’intercanvi d’experiències i la promoció, difusió i enfortiment de la institució de l’ombudsman.

Cada any, la Federació Iberoamericana d’Ombudsman selecciona un país membre com a amfitrió del congrés. Aquest any, s’ha celebrat la XXV trobada de xarxes de treball, l’assemblea general i el congrés FIO a la República Dominicana amb el lema “Pandèmia, Bona Administració i Drets Humans”.

Aquesta ha estat la primera trobada després de la pandèmia per COVID-19, i és el primer cop que la República Dominicana ha fet d’amfitriona d’aquest esdeveniment.

Un dels objectius de la trobada ha estat renovar el Consell Rector de la FIO.

El Defensor del Poble de la República Dominicana, Pablo Ulloa, ha estat escollit per estar al capdavant de la FIO. L’assemblea també va escollir els vicepresidents que representaran les cinc regions pels propers dos anys.

Nadia Cruz Tarifa, defensora del Poble de Bolívia, integra el Consell Rector per la Regió Andina; Blanca Izaguirre, titular de la Comissió Nacional dels Drets Humans d’Hondures, per Amèrica Central; Juan José Böckel, sotssecretari general del Defensor del Poble de la Nació Argentina, a càrrec de la institució, per la Regió Sud; Ángel Gabilondo Pujol, Defensor del Poble d’Espanya, per Europa; mentre que el president Ulloa representa Amèrica del Nord.

La cinquena vicepresidència de la Federació, que correspon a les institucions provincials, estatals o autonòmiques, pel caràcter rotatiu, va recaure en mans d’Espanya a través del Defensor del Poble andalús, Jesús Maeztu.

Però la trobada ha servit per fer molta feina i per posar de manifest alguns dels principlas problemes de la regió.

La crisi que afecta Iberoamèrica pel desplaçament forçós de persones, i que es tradueix en un augment “dramàtic” de fluxos migratoris, que fins a finals del 2020 sumava més de 7 milions d’éssers desplaçats a la regió d’Amèrica Central, va motivar la intervenció dels defensors de drets humans iberoamericans.

Els defensors van instar els estats a “prendre mesures” per atendre aquest desplaçament forçós de persones.

En aquest context, els ombudsman d’Iberoamèrica van reclamar “els governs de la regió, tant a nivell nacional com local” que “instaurin mesures que garanteixin, respectin i protegeixin les persones refugiades i desplaçades”, i van considerar que “cal que el tema de mobilitat humana es treballi de manera coordinada…”.

A més, els defensors van voler fer un especial esment al desenvolupament d’infants i adolescents en adoptar mesures d’atenció durant i després de la pandèmia per Covid-19, amb èmfasi en el valor social de l’escola com a àmbit principal per al desenvolupament dels nois i les noies.

Escurçar la bretxa de la desigualtat derivada de la disminució de l’aprenentatge, la seva qualitat i la deserció escolar, mitjançant estratègies d’acompanyament per combatre l’endarreriment de l’alumnat“, és un altre dels plantejaments que van formular els ombudsman a la trobada a la ciutat de Santo Domingo.

El pronunciament de la FIO va apuntar que cal “assegurar el màxim dels recursos disponibles per garantir el dret a l’educació per a les nenes, els nens i els adolescents durant i després de la pandèmia”. I va reclamar “atendre la deserció escolar i els endarreriments acadèmics aguditzats pel context actual, identificant pràctiques amb èxit per tal que tots els nois i noies comptin amb igualtat de condicions per exercir i gaudir del dret a l’educació“.

Finalment, el plenari va mostrar la seva “preocupació” per l’escalada de violència als centres de privació de llibertat de l’Equador i per la “greu crisi” que enfronta el sistema de rehabilitació social d’aquest país.

La declaració dels titulars d’institucions de drets humans va apuntar que l’Estat equatorià “ha d’adoptar les mesures necessàries per garantir la protecció” de les persones privades de llibertat, “especialment els drets a la vida i la seva integritat”.

Així mateix, els ombudsman van instar el govern d’Equador a “respectar el mandat constitucional i independent de la Defensoria del Poble, especialment en el marc de l’execució de política pública”, i li van exigir que “assigni el pressupost necessari” a aquesta organització de DDHH i “per tant al Mecanisme Nacional de Prevenció de la Tortura, a fi que compti amb els recursos suficients per al compliment del seu mandat…”.

La propera Assemblea tindrà lloc el mes de novembre de 2022 a Bolívia.

Related Posts