Close

El Raonador demana increments del 10% pel SMI i de l’IPC fins el mitjà

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, emplaça als agents polítics, socials i econòmics a arribar a un acord per incrementar el salari mínim pel 2023 en no menys del 10% i  els salaris que van del salari mínim al salari mitjà en un percentatge no inferior a l’índex de preus al consum que sigui aplicable l’any 2023, estimat – hores d’ara- en un 7%.

Vila, considera que  “l’augment imparable del cost de la vida i les repercussions que això està tenint en el poder adquisitiu de milers de famílies amb ingressos exigus, necessita d’un plantejament seriós que eviti la pauperització de la classe treballadora.” 

El raonador constata que actualment moltes famílies estan destinant més d’un 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer del seu habitatge, un percentatge que augmentarà si es confirma l’increment del 5% proposat pel Govern de cara al 2023.

A més, la crisi energètica ha generat una pujada del preu del cistell de la compra i n’augura una altra del gasoil de calefacció i del cost de la llum- aquesta darrera prevista en un 15% – a partir del mes de gener.

Tenint en compte– pel que recullen els mitjans- que el Govern augmentarà el salari a funcionaris i alts càrrecs d’acord amb l’IPC, i que les xifres macroeconòmiques d’aquest any estan sent més que positives; amb augment demogràfic, major demanda de treballadors (especialment en l’àmbit del transport de viatgers, el comerç, la restauració i la construcció) l’increment dels ingressos fiscals, més població activa, majors ingressos a la CASS, multiplicació de la superfície visada i el boom de la construcció, segons Vila “cal ponderar amb valentia i decisió increments significatius a les persones assalariades amb ingressos mitjos i baixos per evitar una pauperització tan injusta i inhumana com ineficient des d’un punt de vista econòmic i social.”

“En conclusió, ens espera un hivern difícil i un any 2023 complicat. Amb les xifres de creixement econòmic explicitades i l’augment de riquesa empresarial i privada en sectors benestants que denoten les xifres econòmiques i els ingressos públics, i amb la mirada posada en la situació mundial, seria imperdonable no procedir amb prestesa i contundència a introduir mecanismes de redistribució i de reequilibri en benefici dels menys afavorits. I al mateix temps donar un senyal de cap on s’orienta el futur de la nostra convivència.”

Aquestes recomanacions arriben abans de la trobada del Consell Econòmic i Social (CES), prevista pel 29 de novembre, i on sindicats i patronal tenen una darrera oportunitat per arribar a un acord en relació als augments salarials pel 2023. 

Bus gratuït també per als temporers

La setmana passada el Raonador del Ciutadà va adreçar una recomanació al ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, per tal que faci extensiva la gratuïtat del transport públic als temporers. 

Actualment, les persones amb un permís temporal de residència no poden beneficiar-se dels títols gratuïts de transport, fet que la Institució del Raonador considera que provoca una discriminació directa en perjudici d’aquestes persones, sense que respongui a cap justificació objectiva i raonable, ja que resideixen de forma legal al país i per tant tenen els mateixos drets i deures que qualsevol altra persona amb permís de treball indefinit.


            		            

Related Posts