Raonador del Ciutadà – Ombudsman

Teniu una queixa o reclamació contra una institució u òrgan d’Andorra?

Un moment del seminari. – RdC

 · 

Seminari sobre maltractament i abusos sexuals a menors i mitjans de comunicació

La protecció a les víctimes i la cura de la informació més adequada i sensible en els casos d’abusos sexuals a menors han estat uns dels eixos a debat en el seminari organitzat pel Raonador del Ciutadà sota el títol “Maltractament i abusos sexuals a menors i mitjans de comunicació” que ha tingut lloc a l’Art Hotel avui divendres 10 de maig.

En la primera ponència (moderada pel periodista Josep Puigbó, han intervingut la psicòloga Mireia Forner, el sociòleg Joan Micó, el periodista Albert Llimós i la psiquiatra i directora del seminari, Gemma García-Parés) s’han analitzat el paper dels periodistes en el tractament de les notícies en els casos d’abusos sexuals als menors i han destacat que cal protegir el menor que ha estat víctima de diverses formes. El llenguatge, la preservació de la identitat i el consentiment de la publicació de la informació obtinguda a través del testimoniatge de les víctimes són elements primordials del tractament de les notícies en aquests casos. Un altre de les conclusions ha estat la mala praxis que comporta la revictimització del menor.

D’altra banda, la segona ponència (moderada per la periodista Gemma Rial, han intervingut la professora Núria Sala i el magistrat Josep Maria Pijuan), s’ha analitzat els protocols d’atenció a la víctima i també els efectes directes i indirectes del llenguatge jurídic i el procés penal.

Posteriorment, el periodista Josep Puigbó ha parlat sobre la responsabilitat social del periodista i finalment la cloenda del seminari ha anat a càrrec del síndic Carles Ensenyat qui ha analitzat les funcions del Raonador del Ciutadà.